FAQ

Här nedan hittar du svaren på några vanliga frågor:

Vad gör en kontrollansvarig?

Behöver jag en kontrollansvarig?

Om du ska göra en bygg-, rivnings- eller markåtgärd som kräver bygglov eller anmälan så måste du enligt plan- och bygglagen (2010:900) ha en kontrollansvarig. Det behövs dock inte vid små ändringar av en- eller tvåbostadshus, som inte kräver bygglov eller anmälan (om inte byggnadsnämnden beslutar annat). En kontrollansvarig krävs inte heller vid åtgärder avseende uthus, garage och andra små byggnader om inte byggnadsnämnden beslutar annat. En kontrollansvarig krävs aldrig för åtgärder som inte kräver lov eller anmälan. Är du osäker kan du kontakta oss på Arleda Byggteknik för information, alternativt höra med byggnadsnämnden i din kommun.

Vilka befogenheter har kontrollansvarig på byggplatsen?

I och med regeländringarna (2011 och 2013) har det blivit många krav som ställs på den kontrollansvarige. För att bli certifierad krävs teknisk utbildning, erfarenhet av praktiskt arbete inom vissa delar av byggområdet samt en bedömning av lämpligheten för uppgiften. Uppfyller man dessa krav kan man genomföra ett omfattande prov för certifiering.

Den kontrollansvarige ska dokumentera sina byggplatsbesök och notera iakttagelser som kan vara av värde vid utvärderingen inför slutbeskedet. Den kontrollansvarige ska i slutändan lämna ett utlåtande till byggherren och byggnadsnämnden som underlag för ett slutbesked. Vid avvikelser från kontrollplanen informerar vi byggherren och vid behov meddelas även byggnadsnämnden. Kontrollansvariges roll regleras i plan- och bygglagen (PBL) och i plan- och byggförordningen (PBF).

Vad menas med behörighetsnivå för en kontrollansvarig?

Det finns två behörighetsnivåer; N för projekt av normal art och K för projekt av komplicerad art. Exempel på projekt av normal art är ombyggnad, tillbyggnad, nybyggnad eller rivning av en- eller tvåbostadshus samt ändringar i alla slags byggnader. Exempel på projekt av komplicerad art är ombyggnad, tillbyggnad, nybyggnad eller rivning av byggnader med fler än två våningar.

Vad är en detaljplan?

En detaljplan är en karta och ett juridiskt bindande kontrakt mellan kommunen, markägarna och grannarna. Detaljplanen ger en samlad bild av hur det är tänkt att ett avgränsat markområde är tänkt att användas. Kommunen fattar beslut om detaljplanerna och markägaren kan ansöka om att upprätta en ny detaljplan, eller om att ändra en befintlig. Planen reglerar vad såväl privatpersoner som myndigheter får och inte får göra inom ett markområde. Till exempel beskriver den bostäder, handel, kontor, park, husstorlek, hushöjd, avstånd från hus till tomtgräns och utpekande av lämpliga ytor för rättigheter att dra fram ledningar eller gångvägar över annans mark. En detaljplan gäller till dess att den upphävs eller täcks över av en ny. En detaljplan består av en plankarta, planbeskrivning och en genomförandebeskrivning.

Vill du upprätta eller ändra en detaljplan skickar du en ansökan till kommunen. Tänk på att processen med att ändra en detaljplan kan ta tid så var ute i god tid.

Vad är skillnaden mellan kontrollansvarig och kvalitetsansvarig?

I den nya plan- och bygglagen (2010:900), som trädde i kraft den 2 maj 2011, ersattes kvalitetsansvarig med kontrollansvarig. Den kontrollansvarige måste numera, enligt 10 kapitlet 9 §, vara certifierad.

Kravet på att denne ska vara certifierad utgår bland annat från EU:s tjänstedirektiv och förutom certifieringen får den kontrollansvarige fler uppgifter och ett utökat ansvar än vad kvalitetsansvariga hade tidigare.

Vem är det som kallas för Byggherre?

Byggherre är den som för egen räkning utför eller låter någon annan utföra byggnads- rivnings- eller markarbeten genom en entreprenör eller byggmästare. Byggherren ansvarar för att åtgärderna utförs enligt plan- och bygglagen (2010:900). Byggherren ska ansvara för att kontroll och prövning sker i tillräcklig omfattning.

Vem ansvarar för entreprenörerna?

Det är du som byggherre som skriver kontrakt med era entreprenörer och därför blir det mot byggherren som entreprenörerna ansvarar. Den kontrollansvarige har ingen befogenhet över byggherrens entreprenörer. Om någon fråga uppstår gällande entreprenaden så är det byggherren som behöver agera gentemot entreprenörerna (givetvis med den kontrollansvariges stöd).

Vad händer om jag inte får tag i en kontrollansvarig?

Från och med den 1 juli 2013 måste alla kontrollansvariga vara certifierade enligt plan- och bygglagen. Tidigare fanns övergångsbestämmelser men i och med dess upphörande måste det finnas en kontrollansvarig utsedd vid alla projekt som så kräver. Finns inte någon certifierad kontrollansvarig att tillgå kan byggnadsnämnden inte besluta om bygglov eller startbesked och bygget kan därmed försenas.

Vilka bygglovshandlingar behöver jag lämna till kommunen för min bygglovsansökan?

Det kan skilja sig både mellan kommuner men också mellan olika projekt vilket gör att detta avgörs från fall till fall. Se din hemkommuns hemsida för mer information alternativt kontakta oss på Arleda Byggteknik så tar vi reda på det åt dig.

Hur ska jag kunna hålla reda på alla regler som gäller för mitt byggande?

På Boverkets hemsida (www.boverket.se) finns alla regler och förordningar samlade kring vad som gäller för byggande, ändringar och underhåll. Du kan givetvis också kontakta oss på Arleda Byggteknik så hjälper vi dig med vad som gäller för just ditt projekt.